Hielspoor is een veel voorkomende blessure. Vooral bij het beoefenen van atletiek sporten kan deze blessure vaak opspelen. De vraag is of het verstandig is om met deze blessure door te sporten.

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een verkalking van de peesplaat. Hielspoor hoeft niet perse voor klachten te zorgen, maar vaak gaat het gepaard met een pijnlijke ontsteking langs de onderkant van de voet. Het komt omdat de pees en het hielbeen teveel onder spanning staan. Dit gaat dan irriteren en wordt gevolgd met een ontsteking. Hielspoor kan verschillende problemen aan de hiel aanduiden. Met hielspoor kun je blijven sporten, zorg er wel voor dat je de intensiteit een stuk verminderd en de pijn niet erger wordt. Wordt de pijn erger dan moet je accuut stoppen.

Wat kan de oorzaak zijn van hielspoor?

De oorzaak van hielspoor kan door verschillende dingen komen. Vaak is het een combinatie van een aantal factoren. Een goed voorbeeld is het dragen van slechte schoenen. Hierbij kun je denken aan schoenen die niet stevig zijn, of schoenen met onvoldoende ondersteuning. Overgewicht is ook een grote factor. Je voeten krijgen dan meer gewicht te dragen dan dat ze eigenlijk aankunnen. Wanneer je veel en langdurig staat, denk bijvoorbeeld aan een kok, dan kan ook dit een oorzaak zijn van hielspoor. Goede zolen en schoenen bieden dan een oplossing.

Hoe kun je hielspoor voorkomen?

Iedereen wil natuurlijk heel graag de peesplaatontsteking verhelpen. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Vaak zijn deze klachten goed te  behandelen. Ze kunnen worden verholpen door verschillende medische ingrepen. Steunzolen zouden ook een oplossing kunnen bieden. Het kan zijn dat de stand van je voeten niet helemaal correct is. Steunzolen kunnen dan de juiste ondersteuning bieden. Zo voorkom je verdere klachten van hielspoor.