Tijdens de Olympische spelen in het oude Griekenland beoefenden de atleten hun verschillende takken van sport in adamskostuum. Dit was overgenomen van de Griekse staat Sparta, waar nudisme zeer gebruikelijk was. Het Griekse woord gymnos betekent naakt. De Romeinen die vervolgens de toon zetten wat betreft onze huidige cultuur, namen het beoefen van sport over; alleen gebeurde dat wel gekleed.

De overgebleven beelden uit de Griekse cultuur laten onverbloemd zien hoe ontwikkeld een mensenlichaam kan zijn, het was in feite een manier om perfectie te tonen. Waarschijnlijk vond Eugene Sandow dat ook.

Kermisattractie

Hij was een kermisattractie aan het einde van de 19e eeuw, omdat hij een sterke man was met een uitermate geprononceerde fysiek. Later begon hij krachttoestellen te bouwen voor een groot publiek.

Hij was de grondlegger van het moderne body builden. In 1901 organiseerde hij “The Great Competition”, de voorloper van de mister Olympia. De populariteit groeide in de Verenigde Staten. In de jaren 30 van de vorige eeuw ontstond in Californië de “”Muscle Beach” in Santa Monica.

Charles Atlas

De man die het fitness voor de massa populair wist te maken was Angelo Siciliano, ook wel bekend als Charles Atlas. Hij propageerde een methode die hij dynamische spanning noemde, waarbij  de spieren getraind worden zonder gebruik te maken van gewichten. Atlas vertelde altijd het verhaal over hoe hij als magere jongeling steevast het onderspit moest delven, waardoor hij de sportschool indook.

Later, in de jaren 70 werd de sport beïnvloed door onder andere Arnold Schwarzenegger, waarbij het meer om de spiermassa dan om de fysieke verhoudingen ging. Het gebruik van anabole steroïden werd gezien als noodzakelijk om te kunnen groeien in omvang.

Veranderende tijden

Tegenwoordig is de fitnesswereld zeer divers. Er zijn verscheidene methodes en mensen trainen ook vanwege verschillende redenen. De tijden veranderen immers. Zo is ook de fitness kleding niet meer hetzelfde. De sportlegging, die oorspronkelijk in de yoga studios werd gedragen, vond haar weg naar de sportschool. Het is een voorbeeld van kleding die functioneel is, maar ook iets uitstraalt. Het blijft immers sport.

Ook de benadering van voeding is veranderd. Zo is Patrik Baboumian die in 2011 de Duitse competitie van de sterkste man won, overtuigd veganist. Het sporten wordt ook steeds meer wetenschappelijk benaderd en ontdaan van mythes. Wat dat betreft is het moderne body builden waarschijnlijk klaar om een Olympische sport te kunnen worden.

Er zal dan niet, zoals in het oude Griekenland, naakt worden geposeerd. Wat dat betreft kent ieder tijd zijn eigen cultuur.